2020. április 08. szerda, 09:22

Köztudott, hogy a koronavírus veszély miatt óriási kereslett lett a maszk, védőfelszerelés és fertőtlenítő szer piacán. Meglehetős káosz uralkodik elsősorban az online piacon és erre a fogyasztóvédelmi hatóság is felfigyelt. Megszaporodtak az internetes csalások, a ezért fokozottan ellenőrzik a  webáruházak kínálatát és gyakorlatát.

Csak megjegyzem, hogy az igazi nagy csalók nem a legláisan működő webáruházak. A webáruháznak látszó trükközésre sajnos kialakult gyakorlat van és ilyenek leleplezéséről még nem hallottam. Tekintettel az üzletben való játékkereslet csökkenésére, játékkereskedők is próbálnak profilt bővíteni maszk, védőeszköz és fertőtlenítőszer irányába. Mivel ilyen termékek behozatalában nincs kellő tapasztalatuk, így könnyen belefuthatnak a hatóság szigorába.

Az FFP maszk (Filtering Face Piece) 3 fokozatban készül és követelményeit az EN 149:2001 szabvány tartalmazza. Tehát aki ilyet, vagy más védőeszközt, fertőtlenítőszert akar behozni, nem árt ha előbb alaposan tájékozódik.

Sz.P.T.

2020. január 09. csütörtök, 15:47

Egyelőre csak, mint hír, hogy  ITM szervezetén belül megalakult a Fogyasztóvédelmi államtitkárság. A főnökök, besztottak nevéről, a részletes működési rendről, pláne a kapcsolatos elvárásokról még nem tudni semmit. Reménykedni próbálunk, hogy a kitűzött célok, szabályok és komunikáció az ésszerűség irányába fognak mozdulni.

Sz.P.T.

2019. május 02. csütörtök, 08:52

Az Innovációs és Technológiai minisztérium  közleménye értelmében az uniós adatkezelési szabályok változása miatt nem kell kicserélni a  Vásárlók könyvét  az üzletekben. Ennek akár örülnünk is kellene, ámbár nem sok értelmét látom a tőpéldányok eltüntetésének a Vásárlók könyvéből. Hivatali munkám során tömegével nézegettem vásárlók könyvi bejegyzéseket. Sokszor bizony van jelentősége annak, hogy lássam az előzményeket. Nem mindegy, hogy egyedül én kifogásolok valamit, vagy előttem sok vásárló is ugyanezt sérelmezi.

A feladat tehát, hogy a 2019.április 26-ot követő beírásokat követően a tőpéldányokat ki kell tépni és a vásárlók számára nem hozzáférhetően kell tárolni. Az összes többi kezelési szabály változatlan.

Sz.P.T.

 

2018. augusztus 22. szerda, 14:29

Tudomásom szerint több kereskedőnk is forgalmaz drónokat. Ezek használatát illetően órási káosz uralkodik Unió szerte, így hazánkban is. Pedig a technika hatalmas iramban fejlődik és az élet paragrafusok hiján se állhat meg. A  drón info oldalon a használatra, forgalmazásra vonatkozóan hasznos információk találhatók, így szabályozás hiányában is minden tőlünk telhetőt meg lehet tenni a biztonságos használat érdekében.

Felhívom a figyelmet az általános termékbiztonságról szóló 2001/95/EK direktíva 3.cikkére, mely szerint a "gyártók csak biztonságos terméket hozhatnak forgalomba." Ugyanez a mondat az összes többi direktívában megtalálható. Nem elég tehát, hogy a termék önmagában, műszakilag biztonságos. A testi épség, vagyonbiztonság védelme érdekében a termék használatához megfelelő szabályokat is kell adni.

A biztonságra törekvés nem függ attól, hogy az adott termékre van-e külön direktíva vagy rendelet. De hozzátartozik, hogy  a gyártó a termék biztonságos használatához köteles megfelelő útmutatót adni. Egyetemleges felelősség van, tehát ezért a gyártó, importőr, forgalmazó is felelős.

Sz.P.T.

2018. június 16. szombat, 13:08

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kiadott ♠ közlemény szerint a járási hivatalok intézkedtek a laborvizsgálati listán  pirossal megjelölt, azaz nem-megfelelő játékok forgalomból történő kivonásáról illetőleg visszahívásáról. Ez ebben a formában sajtóközleménynek még elmegy, de a konkrét végrehajtás már közel sem egyértelmű. Nem tudni, hogy ki gyártotta vagy ki importálta a terméket, hol vettek mintát és ki kapta a Határozatot?

A veszélyes termékek  oldalon kellene lenni a kérdésekre a válaszoknak, de egyik terméket se sikerült itt megtalálni. A  RAPEX listára legalább egy hónapos késéssel kerül fel az EU tagországban betiltott termék, ha egyáltalán felkerül. (A közleményt június 14-én adták ki, így a termékek a Report 24-ben sem lehetnek benne.)

Tekintettel a július 1-én életbelépett adatvédelmi rendeletre (GDPR) a labor senkinek semmilyen információt nem ad ki, tehát semmi konkrétum nem nyilvános. Legfeljebb az az egy játékkereskedő ismeri a részleteket, aki a határozatot kapta. Netán neki kellene óriásplakáton, tévében hirdetni, hogy az adott termék be lett tiltva és a további részletek nálam megtalálhatók? 

Szóval a rendszer egyre inkább áttekinthetetlen és nem akar működni. Egyelőre reklamálni se lehet sehol, mert átmeneti állapot van. Egy dolog biztos, hogy a 175 járási hivatal ellenőre, kezében a listával bármikor beállíthat az illetékességi területén működő, játékot is forgalmazó üzletbe és amennyiben talál a polcon ilyen, betiltott terméket bírságot fog kiszabni.

Sz.P.T.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL