Drón info PDF Nyomtatás E-mail
2018. augusztus 22. szerda, 14:29

Tudomásom szerint több kereskedőnk is forgalmaz drónokat. Ezek használatát illetően órási káosz uralkodik Unió szerte, így hazánkban is. Pedig a technika hatalmas iramban fejlődik és az élet paragrafusok hiján se állhat meg. A  drón info oldalon a használatra, forgalmazásra vonatkozóan hasznos információk találhatók, így szabályozás hiányában is minden tőlünk telhetőt meg lehet tenni a biztonságos használat érdekében.

Felhívom a figyelmet az általános termékbiztonságról szóló 2001/95/EK direktíva 3.cikkére, mely szerint a "gyártók csak biztonságos terméket hozhatnak forgalomba." Ugyanez a mondat az összes többi direktívában megtalálható. Nem elég tehát, hogy a termék önmagában, műszakilag biztonságos. A testi épség, vagyonbiztonság védelme érdekében a termék használatához megfelelő szabályokat is kell adni.

A biztonságra törekvés nem függ attól, hogy az adott termékre van-e külön direktíva vagy rendelet. De hozzátartozik, hogy  a gyártó a termék biztonságos használatához köteles megfelelő útmutatót adni. Egyetemleges felelősség van, tehát ezért a gyártó, importőr, forgalmazó is felelős.

Sz.P.T.