Határidő!! PDF Nyomtatás E-mail
2010. január 04. hétfő, 15:32

A 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 65.§-a határidő számításáról a következőket rendeli:

"(1) A napokban megállapított határidőbe nem számít bele a közlésnek, a kézbesítésnek, a hirdetmény kifüggesztésének és levételének a napja.

(2) A hónapokban vagy években megállapított határidő azon a napon jár le, amely számánál fogva megfelel a kezdőnapnak, ha pedig ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napján.

(3) Ha a határidő utolsó napja olyan nap, amelyen a hatóságnál a munka szünetel, a határidő a legközelebbi munkanapon jár le.

(4) A postán küldött beadvány előterjesztési ideje a postára adás napja, de az ügyintézési határidő ilyen esetben is azon a napon kezdődik, amely napon a beadvány megérkezik a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz.

(5) Az elektronikus dokumentum előterjesztésének, illetve kézbesítésének ideje a külön jogszabályban meghatározott módon történő visszaigazolás időpontja. Ha az elektronikus dokumentum előterjesztési, illetve kézbesítési ideje nem munkanapra esik, a határidő a következő munkanapon kezdődik.

(6) A határidőt kétség esetén megtartottnak kell tekinteni."

 

A 99.§ értelmében "(1) A fellebbezést - ha törvény vagy kormányrendelet eltérően nem rendelkezik - a döntés közlésétől számított 15 napon belül lehet előterjeszteni."

Fontos!! A 15 nap jogvesztéssel járó határidő, tehát a 16.napon postára adott fellebbezést a Hatóság elkésettség címén azonnal elutasítja. A határozat jogerőre emelkedik és lehet fizetni. A mi esetünkben a "döntés közlése" az a nap, amikor a tértivevényt aláírták, tehát nagyon  fontos ennek dokumentálása és figyelése. A karácsonyi ünnepek alatti munkacsúcs közben volt, aki megfeledkezett erről, ami százezres tanulópénzt jelentett számára. Igazán sajnálom. Rosszalló