A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szórólapjai a játékról PDF Nyomtatás E-mail
2009. november 03. kedd, 15:28

A Jó ha tudjuk... című brosúra sorozat elsősorban a vásárlókhoz szól. Kevés konkrétummal, egyszerű szavakkal tájékoztatja az átlag fogyasztót, de nem árt, ha importőr/gyártó/kereskedő is odafigyel ezekre. Eddig 4 tájékoztató jelent meg és ezek az alábbiak (a pdf. fájlra rákattintva megnézhető):

1.toy1.pdf a játékról * Általában a játékról szól. "Csak megbízható helyen vásároljunk játékot" - mi is ezt mondjuk. "A 3 év felettieknek ajánlott játékot..." - tehát használható az ajánlott szó is. "Tudnunk kell, hogy egyszerű játékhoz - amikor kézenfekvő a használat módja pl. műanyag labda, csörgő esetében - nem kell használati utasítást adni." - fontos kijelentés, amit majdan fel lehet használni a fellebbezésnél.

2.toy2.pdf a csecsemőjátékokról * "Csomagolatlan bébi játékot NE vegyünk meg..." - ez így helyes, annak ellenére, hogy ezt kihúzták a 24-es rendeletből és nem is volt mindig indokolt (pl. bébihinta esetében) Apró alkatrészek, sorja, szalag, zsinór, szálak, szőrök - mint kockázati tényezők jöhetnek szóba.

3.toy3.pdf a játéknak vagy másnak látszó termékekről. * A szöveg önmagáért beszél, igaz. Ezek a játékok importőr/gyártó/kereskedő számára is különös figyelmet igényelnek. "...a légsűrítős - air soft - rendszerű... műanyag pisztolyok és pukák, amelyeket játékként és játékok között árusítanak... NEM játékok... NE vegyék meg!" - így igaz, tegyük még hozzá, hogy ne is árusítsuk!

4. toy4.pdf a vízi játékokról * "A vízi játékokat mindig szülői felügyelet mellett és sekély vízben..., védő illetve mentőeszköz céljára nem alkalmasak!" - nagyon fontos figyelmeztetések. Ebben is az áll, hogy "a 3 év felettieknek ajánlott játékot...".