Online pénztárgép nincs elég, riogatás és csalás van PDF Nyomtatás E-mail
2014. január 04. szombat, 06:19

Az online pénztárgép helyzet egyre kuszább. Az illetékeseket kivéve mindenki tudta, hogy az országosan szükséges 180 ezernél is több gép 2014 január 1.-ig történő üzembehelyezése fizikai képtelenség. Ennek ellenére naponta jelent jelent meg a sajtóban riogató nyilatkozat a várható nav ellenőrzésekről, büntetésről, üzletbezárásról. Már eleve gyanús volt, hogy a (valódi vagy ál) forgalmazók megrendeléskor gépenként 25 eFt előleget kértek és az 50 eFt állami támogatás kifizetése is a határidőig történő üzembehelyezéshez volt kötve. A  csaló (vagy csalók) ezt kihasználva, határidőig történő üzembehelyezés ígéretével szedték be a teljes vételárat, majd eltüntek. Biztosan lesz itt még további érdekesség.

Úgy tűnik, hogy a legfőbb illetékes  ngm is rájött, hogy nem fog menni a kikényszerítés, így az 50 eFt kifizetését már nem köti a január 1. üzembehelyezési határidőhöz. A Közleményben viszont nincs újabb határidő. "Reális határidőt kell kitűzni" mondta a  miniszter. Vajon az irreálisat ki tűzte ki? Számoljunk csak...

Tételezzük fel, hogy már 15 ezer gép be van kötve a NAV-hoz, ahogy a  miniszter állítja és "csak" 165 ezer hiányzik. Egy szerelő naponta be tud üzemelni mondjuk 4 gépet és az érintett szervizeknek van 100 szerelője (biztos nincs ennyi). Naponta 400 bekötött gépet számolva a 165 ezer bekötése 413 munkanapot vesz igénybe és akkor még nem vettük figyelembe a menet közben adódó gyártási, üzemeltetési problémákat. A határidőkitűző illetékeseknek se ártott volna egy rövid előzetes kalkulációt végezni, hogy mennyi az annyi?

Meg kell jegyeznem, hogy  oksz ebben az ügyben (de a többiben sem) egyáltalán nem tétlenkedett. Bár javaslataikat sajnos rendre lesöprik az asztalról, úgy látszik, hogy utólag mégis csak lesz némi foganatja. Érdemes az oldal többi írását is elolvasni.

Sz.P.T. Emoji