Minden, ami fogyasztóvédelem - karácsonyi ellenőrzések előtt PDF Nyomtatás E-mail
2013. november 26. kedd, 05:41

Az Országos Kereskedelmi Szövetség a fenti cimmel szervezett szakmai napot a  program29 szerint. Az  előadások29  megtekinthetők és ismételt tanulmányozásuk javasolt. A nagyon hasznos, jó légkörben zajlott konferencián a játékszakma sajnos alig képviseltette magát. Pedig fontos új információk is elhangzottak. Néhány lábjegyzet az előadások sorrendjében:

1. A vámriasztás rendszere nem elég hatékony, így a kifogásolható termékek 90%-a bekerül az országba. Az EK Megfelelőségi Nyilatkozatot - néhány termékfajtától eltekintve - nem kell a termékhez mellékelni. A termék megnevezése nem kötelező.

2. Mindig a fizetendő (bruttó) árat kell feltüntetni. A kirakatban az ár kiírása nem kötelező. Az egységárat ott kell feltüntetni, ahol ez az összehasonlításhoz szükséges. Akciós árnál célszerű ellenőrizni a %-számítást.

3. Az élelmiszerlánc a termőföldtől az asztalig terjed, amit a NEBIH felügyel. Az élelmiszer "rapex" a RASFF. A bejelentéseket főként a pékáruk állapota, rágcsálók jelenléte, bevásárlókocsik higiéniája, alkalmazottak (vásárlók) viselkedése témában kapják. Fontos a nyomonkövethetőség. Lejárt termék nem lehet az eladótérben. Jelölési hiányosság felveti a hamisítás gyanúját. Jogszerű és emberséges ellenőrzésre törekszünk. Egy hajóban utazunk.

4. A reklámnak igaznak, az apróbetűs közlésnek is láthatónak, észlelhetőnek kell lenni. Bannernek teljeskörű tájékoztatást adó oldalra kell vezetni. Nyereményjátéknál nem árt, ha nyeremlény is van.

5. A 2014-től életbe lépő új Ptk.-ban a fogyasztó fogalma változik. A hibás teljesítés fogalma viszont nem és a jótállás, kellékszavatossági vélelem és jogok maradnak. Termékszavatosság csak fogyasztó és vállalkozás között lehet. (Az előadás összehasonlítja a jelenlegi és az új Ptk. azonos témaköreinek szabályozását. Fontos és hasznos segédlet.)

Az előadások végén megtalálhatók az elérhetőségek, tehát később is lehet kérdezni. Az előadók készséggel válaszolnak.

Sz.P.T Emoji