Olasz hírlevél PDF Nyomtatás E-mail
2011. július 23. szombat, 12:52

Minden alkalmat érdemes megragadni, hogy információkhoz jussunk. Korábban több levelet váltottunk a  giocattoli sicuri nevű, Brüsszelben bejegyzett, akkreditált, a játékvizsgálat terén sok éves, nemzetközi tapasztalattal rendelkező intézettel és azóta rendszeresen kapok tőlük hírlevelet, sok sok hasznos információval. Megküldték például a vadonatúj RoHS direktívát olasz és angol nyelven, értesítettek az új EN 71-1:2011 szabvány és az olasz végrehajtási rendelet kiadásáról. A szabvány kapcsán megjegyzem, hogy ezután a módosításokat nem pl. "+A:2011" jelzéssel teszik közzé, hanem az egész szabványt újra kiadják (akár évente) persze angolul. Mindezt azért, hogy a szerencsétlen gyártó, importőr, vizsgáló intézet kénytelen legyen ismét megvenni és megtanulni angolul. Ez van. Az Intézet legutóbbi hírlevelében a következőkről tájékoztat:

Tisztelt Ügyfelünk! A a játékok biztonságáról szóló 2009/48/ CE számú direktíva mától azaz 2011. július 20.-tól hatályon kívül helyezi a 88/378/CEE direktívát. Az ettől az időponttól forgalomba hozott játékoknak - a kémiai fejezet kivételével, amely 2013. július 20.-án lép hatályba - meg kell felelniük a 2009/48/CE direktíva előírásainak, amelyek közül különösen érdemes figyelni a következőkre: * kötelező elkészíteni az EK Megfelelőségi Nyilatkozatot , a játékok kockázat elemzését, a műszaki dokumentációt, a játékok új biztonsági követeleményeknek való megfelelőség értékelését. (A Nyilatkozathoz persze előfeltétel a többi megléte.)

A direktíva végrehajtási rendeletének január 20.-ig meg kellett volna jelennie, ám még most sem hozzáférhető. Várhatóan napokon belül megjelenik, így nem lesz akadálya annak, hogy a hatóság, különösen a vámhatóság, legalább a Nyilatkozatot szúrópróba szerűen bekérje. Érdemes számítani rá, nehogy a meglepetés erejével hasson.

Sz.P.T. Mosoly