Tele van az internet... PDF Nyomtatás E-mail
2011. január 30. vasárnap, 13:04

A TV2 január 15.-én leadott rémhíre után a hullámok még most sem csitultak. A Google-ban rákeresve a "rákkeltő gyerekszőnyeg" kifejezésre 91 találatot jelez és ez vélhetően még szapodik. Bármelyiket megnyitva igen vad vélemények olvashatók. Kinek higgyen akkor a "gyanútlan" tévénéző? Hogyan lesz ebből tájékozott fogyasztó? Egyáltalán ki és milyen célból indította el ezt a hisztériát? Bár a 91 találat között nem találni utalást arra nézve, hogy bárki kérte volna a Médiatanács vizsgálatát, de remélhetőleg erre is sor kerül majd. Idézet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivőjével történt levélváltásból:

Az Ön által hivatkozott riport valóban azt a téves látszatot keltette, hogy valamennyi puzzle szőnyeg, amely a magyar háztartásokban fellelhető, az mérgező formamidot tartalmaz. Ennek okán az NFH sajtóközleményt adott ki...

Jelenleg nincs olyan szabály, amely egyértelmű tiltást tartalmazna a formamidot illetően. Vannak olyan tagállamok (pl. Belgium, Franciaország), ahol nemzeti szinten tiltott ezen anyag felhasználása gyerekjátékokban, azonban uniós szinten nincs egyértelmű szabályozás. Az idei évben hatályba lép az új gyerekjáték-rendelet, de a kémiai rész csak 2 év múlva, így elképzelhető, hogy addigra már konkrétabb szabályok születnek pl. a határérték tekintetében.
Ez azért már közelebb áll a valósághoz. A baj csak az, hogy a nyilatkozat nem kompenzálja a játékszakmát lejárató hisztéria okozta kárt.
Sz.P.T. Mosoly