Pánikkeltés PDF Nyomtatás E-mail
2011. január 19. szerda, 15:42

2011.január 15.-én 18.30-kor, - szándékosan vagy véletlenül, - de a 3 halottal végződött West Balkán tragédia drámai képsorai után adták a TV2 Tények műsorában a játékszakmát meglehetősen rosszhírbe hozó riportot. A következő hangzott el a Rákkeltő gyerekszőnyeg című ripotban:

Halálos vegyületet, rákkeltő Formamidot találtak a legelterjedtebb habszivacs játszószőnyegben. Magyarországon szinte minden háztartásban van ilyen. Az Unió azonnal betiltotta és bezárhatja az olyan üzletet, ahol még árulják. Ráadásul, mivel könnyen leszakadnak a szőnyeg darabjai a gyerekek még meg is fulladhatnak tőle. "Szines, szétszerelhető, gyerekbarát" - ez van ráírva a csomagolására ennek a játszószőnyegnek. De már nem lehet kapni az üzletekben, ugyanis kiderült: rákkeltő anyagot tartalmaz. Az összerakható gyerekszőnyeg formamidot tartalmaz, ami rákkeltő hatású - mondta Zacher Gábor toxikológus.

Laboratóriumi vizsgálatnak vetettük alá a terméket és megállapításra került, hogy kis erő hatására apró darabok válhatnak le belőle, ami gyermekeknél fulladást okozhat. Most már általában nem árulják a játékboltok. Elméletileg nem lehetne forgalmazni. Gyakorlatilag a hatóság feladata, hogy ellenőrizze, hogy ne történjen meg a jövőben sem. A fogyasztóvédelmi hatóság feladata, hogy ellenőrizze és betiltsa az ilyen játékok árusítását. A gyermekjátékokat idén is szigorúan ellenőrizzük. - mondta dr. Fülöp Zsuzsa a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

A történetnek fele sem igaz, de kiválóan alkalmas pánikkeltésre, az egész játékszakma elleni hangulatkeltésre (lásd. amami és a kétesáruk linket). De vegyük sorra tényeket:

A Formamid valóban rákkeltő vegyület (lásd. Formamid linket), ám erre vonatkozó határértéket sem a REACH-ben, sem másutt nem találni. Akkor meg mi alapján tiltotta volna be az Unió? Az üzletbezárással való riogatás meg egyszerűen ostobaság. Ki és mikor találta a halálos vegyületet, milyen játszószőnyegben? - ez sem derül ki a riportból.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság állítólag bevizsgált valamilyen gyerekszőnyeget, amelyet fulladásveszélyesnek minősített, de az ügy részleteit titkosan kezeli mondván, hogy az "ügy" csak a hatóságra és a gyártóra/forgalmazóra tartozik. A közvéleményre, a többi kereskedőre nem. Sem a hatóság honlapján, sem a kpir-ben nincs ilyen betiltás. A rapex-ben a litvánok, fulladásveszélyre vivatkozással tiltottak be még decemberben valamilyen, azonosíthatatlan gyerekszőnyeget. De rákkeltésről itt sincs szó.

A riport címe eleve zavarkeltő. Egyedül a toxikológus mondja, hogy a Formamid rákkeltő anyag, viszont a vizsgált szőnyeg esetleges Formamid tartalmáról szó sem esik. Egyáltalán miért most került adásba ez a korábbi - egyébként nem túl jelentős - "ügy"? Hasonló gyerekszőnyeget közel 20 cég importál, különböző gyártóktól és egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik rossz. A riport hatására azonban a vásárlók rémülten követelik vissza a pénzüket, miközben a kereskedők mindenféle gyerekszőnyeget eltüntettek a polcokról. Holnap már azt harsogja valamelyik tévé, hogy mindenféle játék mérgező és az összes üzletet be kell zárni? A mindenáron szenzációra törekvés helyett a pontos, tényszerű tájékoztatás sokkal inkább szolgálná a fogyasztók, de még a játékszakma érdekeit is.

Sz.P.T. Mosoly